Højfrekvenspresse kombinerer kapacitet med fleksibilitet

Vellykket samarbejde: Erland Lundby, administrerende direktør i Termowood (til venstre) og Bruno Kallesøe

Vil du vide mere om vores Multiply C presselinje?

Se mere

Krydslaminerede plader

Det norske firma Termowood har installeret en Multiply C presselinje til produktion af Tewo-bygningselementer.

Med Tewo-elementerne har det norske firma Termowood udviklet et konstruktionssystem, der ser ud som CLT på ydersiden, men i virkeligheden består de 20 cm smalle elementer af to trelagsplader med isolering i midten. Som regel er de 40 mm tykke paneler fyldt med isoleringsmaterialer som træfiber eller mineraluld. Med dette system producerer virksomheden komplette væg- eller loftskomponenter, hvor enkeltelementerne maksimalt vejer 25 kg. Dette betyder, at de kan håndteres af en enkelt person. Administrerende direktør Erland Lundby fremhæver den høje grad af præfabrikation af de skræddersyede, isolerede systemkomponenter som en af ​​de største fordele ved det patenterede system.

Succesfuld udvikling

På grund af stor efterspørgsel på TEWO investerede Termowood i en ny produktionslinje til konstruktion af elementerne i 2019, og lanceringen af ​​presselinjen fulgte i 2020. Til pladeproduktionen har Termowood valgt højfrekvens-presseløsningen fra Kallesoe Machinery „Vi kiggede på en række løsninger og besluttede slutteligt Kallesoe,“ siger Lundby og fremhæver de korte pressetider og den høje fleksibilitet som afgørende faktorer i købsprocessen.

Fleksibel og kraftfuld

Kallesoe designede løsningen, så den kunne håndtere op til 60 mm tykke flerlagsplader. Ud over den fuldautomatiske HF-presse leverede Kallesoe også den komplette lay-up-enheden med indfødningssystem. I limenheden bliver de langsgående lameller kantlimede og samlet i lag i overensstemmelse med de ønskede paneldimensioner. En vakuumenhed løfter de samlede lameller over på indløbsbordet, hvor en bevægelig portal sørger for at påføre limen. Derefter tilføjer vakuumløfteren tværlaget, og efter endnu en limningsrunde placeres det sluttelige lamellag ovenpå.

I næste step bringes pressebatchen ind i HF-pressen, som trykker fra siden og toppen. Ved hjælp af højfrekvensenergi opvarmes limen, som hærder hurtigt og fuldstændigt. Systemet muliggør produktion af plader med forskellige længder; korte lameller er placeret i flere rækker i pressen. „På denne måde udnytter vi fuldt ud pressens kapacitet, og produkterne kan tilpasses i henhold til ordren,“ siger CSO Bruno Kallesøe og tilføjer, at Multiply C-systemet er den perfekte måde at kombinere effektivitet med fleksibilitet.

Efter presselinien implementerede Kallesoe to rundsave. Den første trimmer pladerne, inden den anden flerklinkesav skærer pladerne i langsgående stykker, hvilket er den endelige form på Tewo-elementerne. Derudover installerede Kallesoe Machinery et høvle- og slibesystem, der anvendes til at behandle overflader.

Alt gik efter planen

Kun få måneder efter indkøring af anlægget er Lundby yderst tilfreds: „Kallesoe leverede nøjagtigt dét, der var blevet aftalt. Og selvom levering fandt sted under ​​Corona-krisen, var der ingen forsinkelser fra Kallesoes side. I tæt samarbejde var vi i stand til at mestre alle udfordringer på kort tid og starte anlægget som planlagt. ”Med den nye presselinje nåede Termowoods produktionskapacitet op på en boligenhed pr. skift.

Kilde: CLT Special 2020

Se mere i videoen herunder.

Se video

Limpåførings- og presselinjen til Termowood

Referencer

© Kallesoe Machinery A/S