CLT - Cross Laminated Timber

CLT (Cross Laminated Timber) er et træelement, der består af typisk 3, 5 eller 7 lamellag. Lagene er krydslimet og presset sammen til et massivtræselement, der grundet krydslamineringen har en dimensional stabilitet, stor styrke og stivhed.

CLT kan være komplette bygningselementer op til 20 meter lange eller sektioner, der sættes sammen til et samlet element, som kan benyttes til f.eks. vægge, lofter, gulve og køreplader.

 

Herunder kan du finde information om systemløsninger og presselinjer til din CLT-produktion.

Referencer i CLT-industrien

Hvad er Cross Laminated Timber?

CLT

CLT står for cross laminated timber, som kan oversættes til krydslamineret tømmer eller massivtræ på dansk. CLT-elementerne består typisk af 3, 5 eller 7 lag, hvor hvert lag er limet vinkelret på laget under. Denne krydslaminering af lagene gør, at elementet opnår en stor stivhed. Derudover er CLT elementer meget dimensionsstabile.

CLT er et relativt nyt limtræsprodukt, men det er allerede blevet et meget populært bygningselement i forskellige bygningskonstruktioner, fordi det har en lang række fordele.

  • Det vejer mindre end beton og stål.
  • En bygning, der er opført i limtræ, vejer mindre og fundamentet kan derfor tilsvarende være mindre.
  • Der skal bruges mindre beton til bygningsopførelsen, hvilket er godt for klimaet, og det koster mindre at anlægge.
  • Der kan benyttes en mindre kran til at løfte CLT-elementerne på plads, fordi elementerne ikke er lige så tunge.

Hvert CLT-element bliver speciallavet til den funktion, det skal udfylde i bygningen. I produktionen kan vores maskiner undlade at ilægge trælameller, der hvor der skal være huller til døre og vinduer. På den måde undgås spild af træ. CLT-elementerne er altså klar til at blive transporteret til byggepladsen, når de forlader presselinjen. Produktionen kan tilrettelægges til just-in-time produktion, hvilket gør, at der ikke skal bruges plads på byggepladsen til at opbevare elementerne. Produktionen kan tilrettelægges, så CLT-elementerne ankommer i den rækkefølge, de skal bruges. Alt dette bidrager til en yderst effektiv og hurtig projektgennemførelse.

Endnu en god grund til at bygge med CLT-elementer er, at træ og dermed også limtræ har en række naturlige gode egenskaber. Træ har fra naturens side gode isolerende egenskaber – både i forhold til lyd og varme.

Bygninger, der er opført med CLT-elementer præsterer rigtig godt under jordskælv, hvor bygningen ikke lider lige så stor skade som betonbygninger.

CLT opfører sig også hensigtsmæssigt i tilfælde af brand, da CLT er et materiale i kraftige dimensioner som ikke brænder, men forkuller langsomt og med en forudsigelig hastighed, så de bærende egenskaber opretholdes i lang tid.

Det grønne perspektiv

Miljømæssige fordele

Træ har den klimamæssige fordel, at det optager CO2 fra atmosfæren i dets levetid. Denne CO2 bindes og lagres i træet og derfor bliver træ betragtet som et bæredygtigt valg – særligt hvis man sammenligner med beton, mursten og stål, der på hver deres måde kræver meget energi at omdanne til byggematerialer.

Kundens produktionsbehov er

Vores førsteprioritet

Hos Kallesoe Machinery er vi specialister i at levere helstøbte systemløsninger, der er afstemt efter kundens specifikke produktionsbehov. Vi har leveret komplette fabriksløsninger til hele verden. Vores tilgang til opgaven er at indgå i en tæt dialog med vores kunder for at få en grundig forståelse af, hvad deres produktionsbehov er og dermed levere den absolut bedste systemløsning til deres produktion af CLT-elementer. Det er en stor investering at anlægge eller opgradere et produktionsanlæg. Derfor indgår vi altid i en tæt dialog med vores kunder om deres produktionskrav i forhold til kapacitet og kvalitet. Vi har mange muligheder for kombinationer af maskinanlæg, der kan tilrettes til netop den CLT-produktion kunden ønsker.

Vi arbejder for at skabe de bedste løsninger til vores kunder, så de kan tage en førerposition på deres respektive markeder. Arkitekter, bygherrer og andre interessenter er for alvor ved at få øjnene op for CLT-elementer, så det er et marked, der er i vækst.

Stabil produktion

CLT på Kallesoe Machinerys anlæg

Vores vigtigste opgave er at sikre, at vores kunder får en stabil produktion, der leverer CLT-elementer i høj kvalitet. Vores presser giver mulighed for at bruge resttræ i de mellemste lag i CLT-elementer og derved udnyttes træressourcerne bedst muligt. Vi har samlet en masse information om vores CLT-presser, som du kan læse mere om ved at klikke her. Du kan også læse mere om vores komplette systemløsninger til CLT-produktionsanlæg ved at klikke her. Du kan finde inspiration i vores kundecases og læse mere om de presselinjer og systemløsninger, som vi har leveret til kunder i hele verden.
Vi håber, du finder inspiration til din fremtidige CLT-produktion, og vi står klar til at rådgive dig videre i processen.

© Kallesoe Machinery A/S